Soarele produce explozii puternice pe suprafaţa sa atunci când energia magnetică acumulată se eliberează. Cercetătorii au arătat că aceleaşi forţe magnetice misterioase sunt responsabile şi pentru neutralizarea acestor explozii, scrie Science Alert.
La observarea acestui fenomen au ajutat mai multe instrumente ale NASA, printre care Solar Dynamics Observatory (SDO) şi racheta VAULT2.0.
VAULT2.0 este o rachetă suborbitală care zboară deasupra atmosferei Terrei timp de 20 de minute, după care se întoarce pe Pământ. Aici, racheta a fost folosită pentru a monitoriza o zonă de activitate intensă magnetică de pe Soare, unde cercetătorii credeau că se va produce o erupţie de material solar. În acest caz însă, Soarele a avut alte idei.
Prima fază a fost obişnuită pentru o erupţie solară, echipa a observat un filament de material solar înălţându-se de pe suprafaţă. Apoi, în loc să fie ejectată de pe Soare, materialul s-a prăbuşit înapoi.
Astrofizicianul Angelos Vourlidas de la John Hopkins University, a precizat că „ne aşteptam la o erupţie; aceasta a fost cea mai activă regiune a Soarelui în acea zi. Am văzut filamentul ridicându-se cu IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph), dar nu am văzut erupţia în SDO. Aşa ştim că a eşuat”.
Pentru a explica acest eveniment, Vourlidas, împreună cu colegii săi, au venit cu un model care să clarifice modul în care regiuni din câmpul magnetic al Soarelui pot deveni comprimate sau distorsionate.
Atunci când structuri solare cu orientări magnetice opuse se întâlnesc, coliziunea produce erupţii datorită eliberării energiei magnetice. Echipa susţine că mai sunt posibile şi alte rezultate, depinde de orientările câmpului magnetic. Aşadar, modelul echipei sugerează că o anumită structură a câmpului magnetic poate acţiona ca o limită invizibilă care să oprească erupţia.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: